The big five van Lencioni

Wie houdt er niet van simpele modellen? Ik wel. Ze doen wat geen 10.000 uren of 1.000 woorden kunnen:
via een eenvoudig plaatje een complex concept uitleggen.
Voor het bouwen van high performing (Agile) teams raad ik de piramide van Patrick Lencioni aan. Het maakt duidelijk welke gedragingen van de teamleden bijdragen aan het doel: succes. Het liefst gebruik ik dit middel in de eerste fase van de teamopbouw. Het is letterlijk het fundament onder de identiteit, afspraken en ambitie van een groep. En daarmee de performance en de klantwaarde.
De piramide bestaat uit 5 skills en gedragingen die opvolgend werken.
  1. Vertrouwen. De basis van de piramide en van alles wat erbovenop wordt gebouwd. Vertrouwen komt tot stand door elkaar goed te leren kennen en in de onderlinge relatie te blijven investeren.
  2. Als er vertrouwen is, dan ben je namelijk in staat om een Conflict (of ook wel: fiks debat) met elkaar aan te gaan, op het gebied van ideeën en oplossingen. Zonder vertrouwen komt de collectieve know-how niet boven tafel of houden mensen kennis achter. Mét een basis van vertrouwen kan je het grondig met elkaar oneens zijn, zonder dat de relatie erdoor verslechtert. Denk maar eens aan 2 Italiaanse vrienden die gepassioneerd bekvechten over wat de perfecte pizza (of auto, vrouw, voetbalclub etc.) is.
  3. Het eindstadium van conflict is de besluitvorming. Dit wordt vaak vergeten of expliciet gemaakt. Maar wat broodnodig is om naar de fase van Commitment te kunnen gaan. Waar verbind je je anders aan? Er zijn niet 2 maar 3 vormen van commitment: Ik ben het er (volledig) mee eens, ik ben het er onder geen beding mee eens (veto) of, ik ben het er niet (helemaal) mee eens, maar ik kan leven met dit besluit. In organisaties zijn we vaak (1) niet expliciet over het soort commitment, en (2) vergeten we de derde variant. Jammer, want daarmee krijg je beter in beeld waar iedereen voor staat en krijg je een betere werking van de volgende fase van samenwerking.
  4. Als er commitment is (liefst expliciet uitgesproken), dan kan je de teamleden daarna gaan aanspreken op het door hen vertoonde gedrag: Verantwoording. We hebben het dan natuurlijk over Feedback, maar helaas vergeten we vaak de Complimenten. Contraproductief gedrag moet je zeker bespreken, maar goed gedrag moet absoluut erkend, benoemd en beloond worden.
  5. Als deze 4 fases/bouwblokken goed op zijn plek liggen, vormt dat de rode loper naar Succes. Het mooiste is als een team vooraf zijn eigen succes en ambities formuleert. Liever iets grootser en meeslepender dan ze zelf voor mogelijk houden. Want wat is het een kick als je jezelf, elkaar én de klant keer op keer weet te verrassen en verbazen!
Helaas gaat dit allemaal niet vanzelf. We hebben het wel over mensen en niet over machines, hè. Het goede nieuws is, dat dit vijf skills en competenties zijn die je makkelijk met elkaar kan trainen met behulp van leuke en interactieve oefeningen. En met een beetje tijd en effort kom je een heel eind. Diepte-investering dus.
Because they’re worth it.