Akte 3: Over ontwikkelpunten en een drol in een papieren zak
OK, je hebt inmiddels je overtuigingen over het feedbackproces helpend gemaakt in een mantra (het is een kado! het is een kado!) en er staat of zit iemand voor je die zojuist met glimmend voorhoofd en klotsende oksels zijn feedback aan jou heeft gegeven.
Dan is nu de beurt aan jou als ontvanger. Je gaat dit kado aannemen !
Ook daar kan je goed of wat minder goed in zijn. Best veel mensen vinden het namelijk lastig om openlijk kritiek te krijgen. Jouw zelfbeeld van God’s gift to mankind die ALTIJD de goede intenties heeft en die ALTIJD zijn stinkende best doet, krijgt namelijk in eerste instantie toch even een knauw.
En om het maar direct te benoemen: de meesten gaan vervolgens door hun gebutste ego gelijk in de fight– of wraakmodus, en proberen om dat slechte gevoel dan ook linea recta aan de feedbackgever terug te geven. Gedeelde smart is halve smart, is dan de achterliggende gedachte, en voordat de ontvanger het beseft, rolt er van de lippen: Ja, maar JIJ bent dus ook echt NOOIT op tijd en ik vind dat super ARROGANT en RESPECTLOOS…
Oh, dear…
A) over díe feedback heb je dus he-le-maal niet nagedacht (zie akte 2) en
B) een kado ontvangen begint ALLEREERST bij “dank je wel” zeggen. Om er vervolgens even mee te zijn; het rond te draaien, het gewicht te voelen, misschien even te schudden, voordat je het uitpakt.
Gris niet gelijk het inpakpapier van het presentje. Vaak is aan de verpakking (lees: de woorden die de ander gebruikt voor zijn/haar feedback) best veel zorg besteedt. Je kan dan ook teruggeven: “Dank je wel, wat heb je dat prima verwoord” of “Dank je wel, dit raakt me, maar ik zie dat je het oprecht bedoelt” of “Dank je wel, hier kan ik iets mee, ik wil er graag meer over horen”.
Daarna pak je uit, kijk je goed naar wat je gekregen hebt en ga je net zover als je wilt gaan om duidelijk te krijgen wat de ander met dit kado heeft bedoeld. Als die persoon zich goed voorbereid heeft, werkt ie de Minto piramide af (zie akte 2), totdat jij zegt: dank je, het is me nu helemaal duidelijk. Schrijf vooral mee ! Na dit gesprek herinner je je vaak maar een fractie van wat gezegd is.
Let op: Mocht de ander na dit punt nog meer details en argumenten willen geven, kijk dan goed hoe ver je dat door wilt laten gaan. Het draait waarschijnlijk niet echt meer om jou. Bij de gever kan het dan (helaas) een kwestie zijn van “ik zal gelijk krijgen, want je hebt mij pijn gedaan en ik wil een excuus van jou ontvangen” in plaats van een onbaatzuchtig stukje feedback. Dit soort gesprekken staat wat mij betreft gelijk aan een brandende drol in een papieren zak voor je voordeur. Je probeert het vuur uit te trappen, maar je krijgt alleen nog maar meer shit om je oren.
Meld het aan aan de gever als je nog meer personen om feedback hebt gevraagd. Jij kan dan namelijk in totaal wel 5 tot 10 feedback- en dus potentiële ontwikkelpunten terugkrijgen. En die kan je nooit allemaal tegelijk gaan oppakken en in korte tijd verbeteren.
Geef dus aan via een proces-afspraak, dat je na de ontvangst van alle feedback eerst gaat bekijken (en wellicht met je leidinggevende wil afstemmen), aan welk ontwikkelpunt je de komende periode gaat werken.
En of het OK is, als je gaat starten met het ontwikkelpunt van deze persoon, of je hem of haar dan nog eens mag benaderen om te bekijken of hij of zij je met dat punt kan helpen, of dat ze tips hebben voor je.
Feedback ontvangen is dus geen toezegging dat je gelijk wat met de feedback gaat doen, maar je behandelt het kado en de tijd die het heeft gekost van de ander wel met respect.
Als je van de 10 feedbackpunten er 2 oppakt voor het eerste halfjaar, dan heb je gelijk een ontwikkelPLAN te pakken. Wel zo handig, omdat bepaalde werkgevers dat ook verlangen van hun medewerkers. En misschien belandt een van de kado’s wel gelijk in jouw kliko (er is helaas geen Feedback-Marktplaats), omdat je echt niets met dit punt wilt gaan doen. De gever heeft dit te accepteren. Het is immers out of their hands.
Vraag wel of de ander behoefte heeft aan jouw feedback (in het kader van reciprociteit, niet in het kader van een transactie), en op welke termijn je dat dan kan realiseren. Jij moet dan namelijk dezelfde zorg gaan besteden aan andermans kado. En doe dit nooit nooit nooit in hetzelfde gesprek. Bij feedback staat er maar 1 persoon in de schijnwerpers: de ontvanger. Net zoals bij verjaardagen en huwelijken…
Kijk tenslotte welke kado’s je wilt tonen aan je manager. Als diens intentie goed is (en dat is altijd een vertrouwenskwestie), dan zou ik ze niet filteren en gewoon delen. Als jouw manager echter alle kritische feedback van anderen over jou omzet in bewijspunten dat je niet goed performt, dan zou ik de feedbackkado’s lekker voor jezelf houden en hem of haar juist bombarderen met alle complimenten die je gekregen hebt.
Met dit ritueel in 3 aktes wordt het feedbackproces minder spannend, vooral leuker en zal je minder snel van slag zijn omdat je veel meer regie hebt.
Zie het als hèt momentum voor het ophalen van data over je potentiële groei of het helder maken van je blinde vlek, waardoor je kunt prioriteren waar je bij jezelf aan wilt werken.
O.M.G, al die kadootjes… Het lijkt wel je verjaardag, Black Friday, Cyber Monday, Sinterklaas & Kerst tegelijkertijd !!!
PS: December is misschien het hoogseizoen van kado’s geven, maar veel leuker (en ook makkelijker) is het om dit gewoon het hele jaar door te doen.
Succes!!
Heel leuk geschreven, Annemarie! Goed bezig. Ga vooral zo door en bedankt voor dit cadeautje.