Akte 1: Over drempels en kado’s
In de meeste organisaties is de beoordelingsronde in volle gang. Altijd spannend, want vaak hangen er promoties, salarissen of bonussen én prestige aan vast. Ook je relatie tot je manager staat hier weer eens vol in het voetlicht. Hoe staat het met het onderlinge vertrouwen? Wat is zijn of haar intentie met mij? In marketingtermen noemen ze dat in goed Nederlands The Moment of Truth.
Een goede leidinggevende stimuleert zijn medewerkers om feedback op te halen. Hier zijn soms hele systemen voor ingericht. Maar een mailtje aan een potentiele feedbackgever met maar 4 simpele vragen voldoet ook. Bijvoorbeeld: Was was Top? Heb je een Tip? Waar moet ik mee stoppen? Wat zou ik kunnen ontwikkelen?
Mijn Tip: Vraag niet alleen aan mensen waar je een goede band mee hebt. Vraag juist ook jouw criticasters, de mensen waar je een fittie mee hebt gehad, of personen een paar stapjes hogerop in de organisatie. Neem het van me aan: díe feedback geeft jou meer informatie dan de feedback van de mensen waar je uberhaupt lekker mee samenwerkt. En kort door de bocht: Alles wat je terugontvangt is ongefilterde data (zie akte 2) en het is aan de feedback ontvanger om te bepalen wat ermee te doen (zie akte 3)
Aan het feedbackproces zitten 2 kanten:
1) jouw overtuigingen, gedachten en drempels.
2) jouw intentie en vaardigheid.
Om met het eerste te beginnen:
Mensen vinden het feedbackproces vaak echt heel erg moeilijk. Zowel het geven als het ontvangen.
Vaak hangen daar overtuigingen aan vast dat feedback schade doet aan de betrokken personen en hun onderlinge relatie. En niemend wil een ander kwetsen, dus dan kan je er maar beter niet eens aan beginnen. Daarmee heb je een lekkere hoge drempel opgeworpen.
Realiseer je dat dit voorbeelden zijn van belemmerende overtuigingen. En die dingen houden je over het algemeen klein, minder waard en onmachtig.
Dus wat als je een helpende overtuiging rondom feedback kan maken?
Bijvoorbeeld:
– Als ik kritische maar opbouwende feedback geef dan stort de ontvanger niet gelijk brandend ter aarde of in een depressie. We zijn allebei volwassenen en vaak heb je het punt al vaker gehoord.
– De feedback die ik geef is slechts mijn perceptie en geen absolute waarheid. De ontvanger kan en mag het anders zien.
– Feedback geven en ontvangen is weliswaar een lastig proces, maar het is een KADO. Aan mezelf, aan de ander en aan onze onderlinge relatie.
Kijk eens wat die laatste gedachte voor je doet.
Wordt je daar blij van? Ervaar je dan meer regie? Kan je creatiever worden in hoe je feedback wilt geven of ontvangen?
Aan de andere kant heb je de intentie en de skills die komen kijken bij feedback. Die vallen uiteen in geven en ontvangen. Meer hierover in de volgende posts akte 2 en akte 3.